Ineke Rozendal heeft haar hart gevolgd.

Van microbiologisch analist naar eigenaresse van een winkel in spirituele artikelen.

Liever werken met mensen

Ineke werkte tot vorig jaar bij een optiek in Dieren. Ook dat was gevolg van een carrièreswitch, jaren geleden. “Ik was microbiologisch analist, maar merkte na een aantal jaren dat ik liever meer met mensen wilde werken, contact wilde. Als opticien kon dat, maar de laatste jaren werkte ik toch vooral weer achter de schermen, in de werkplaats. Ook wilde ik graag meer uren werken, maar dat zat er niet in bij deze werkgever.”

Hart bij het alternatieve, maar er moet ook brood op de plank komen

Als CNV-lid ontving Ineke een mailtje, met daarin het aanbod aan 50-plussers voor gratis loopbaancoaching bij James. “Ik heb meteen gereageerd en werd gekoppeld aan Gerda Fellinger, projectleider en senior loopbaancoach bij James. De klik tussen ons was er direct, Gerda heeft me heel goed geholpen. Door te kijken naar wat ik te bieden heb, door echt te luisteren naar wat bij me past, waar ik blij van word en energie van krijg. Mijn hart ligt in het alternatieve, ik heb verschillende cursussen en workshops vervolgd, onder andere in mediumschap. Om daar professioneel mee aan de slag te gaan is een grote stap. Ik heb inkomen nodig voor mezelf en mijn twee kinderen die nog thuis wonen. Er moet gewoon brood op de plank komen.”

Kan geen toeval zijn

Gerda adviseerde Ineke om toch de weg in te slaan naar waar haar hart ligt en ondertussen een baan voor twee volle dagen te zoeken, in plaats van de vier halve dagen die ze in de optiek werkte. “Met meer rust in een baan kon ik beter focussen op wat ik écht wil. Makkelijk is het niet, om als 50-plusser een parttimebaan te vinden. Daarover raakte ik, een beetje gedesillusioneerd op dat moment, in gesprek met de vorige eigenaresse van Koko-pelli, een winkel in spirituele artikelen in mijn woonplaats. Zij vroeg me wat ik graag wilde en ik vertelde over het mediumschap. Toen vertelde ze dat ze overwoog te stoppen met haar winkel – ze is de 70 gepasseerd. ‘Is dit iets voor jou?’ vroeg ze. Het voelde goed, dus ik heb Gerda gevraagd wat zij ervan vond. Als zoiets op zo’n moment op je pad komt, kan het geen toeval zijn.”

Mooie mensen en prachtige gesprekken

Met de vorige eigenaresse ging Ineke het overnamegesprek in. Ze waren er snel uit. “Eind december 2019 zat het coachingtraject er op en 1 januari opende ik mijn eigen winkel. Ik verkoop een uitgebreide collectie edelstenen, Buddhabeelden, tarotkaarten, wierook en oliën, boeken over spiritualiteit en nog veel meer new-age cadeauartikelen. Dit past perfect bij me, de klanten die komen zijn mooie mensen en er ontstaan prachtige gesprekken in mijn winkel. Ik merk dat ik, door alles wat ik zelf de afgelopen jaren leerde, goede adviezen kan geven.”

Eye-opener

“Natuurlijk is het ook wennen, een eigen winkel die vijf dagen per week geopend is, de verantwoordelijkheid en de uiteenlopende taken. Samen met een webdesigner ben ik bezig met het opzetten van een nieuwe webshop! Alles lukt, omdat ik doe wat ik leuk vind en ik veel support van mijn dierbaren krijg.

Gerda is een eye-opener voor me geweest. Zij heeft me geleerd dat je kunt vertrouwen op dat waar je zelf blij van wordt.”