Loopbaancoaching mag vooral heel leuk zijn. Juist! Het is toch tof om jezelf op speelse wijze te leren kennen?

Onze loopbaancoach Jochem van Lunteren (30) noemt zichzelf een ‘geboren puzzelaar’. Bij elke deelnemer die ik spreek, vertelt Jochem, begin ik enthousiast met spelen, schuiven en uitpluizen hoe diegene in elkaar zit.
Maar wanneer ga je naar een loopbaancoach? En wat bespreek je met zo iemand?
… en wie is powervrouw Esmeralda?

Hoe beter mensen op hun plek zitten, hoe gelukkiger ze zijn en hoe mooier de wereld wordt

Jochem: “Elke keer dat ik iemand begeleid als coach, voelt dat een beetje alsof we samen een ui aan het pellen zijn. Laagje voor laagje, proberen we die persoon te helpen het eigen karakter te doorgronden tot de kern. Ik vind het belangrijk om mensen te helpen aan een plekje op de arbeidsmarkt. Want in het westen hebben we nu eenmaal de neiging onze identiteit te verbinden ons werk. Hoe beter mensen op hun plek zitten, hoe gelukkiger ze zijn en hoe mooier de wereld wordt.”  

Loopbaancoaching mag vooral heel leuk zijn! Juist! 

Jochem: “Loopbaancoaching mag vooral heel leuk zijn! Juist! Het is toch tof om jezelf op speelse wijze te leren kennen? Weet je wat ik bijzonder vind? Veel mensen die ik spreek, denken uitgegroeid te zijn op de huidige werkplek. Ze willen iets anders, maar wat? Dat kunnen ze moeilijk benoemen. Vaak blijkt dat het werk op een paar zaken wringt. Als je dat oplost, komt er weer ruimte om opnieuw te oriënteren. Dat kan extern, maar in meer dan de helft van de gevallen blijven mensen toch bij hun werkgever, met nieuwe energie. Of ze groeien door naar een nieuwe functie. Kijk maar naar Esmeralda Hiel, de storemanager die ik heb begeleid bij Prénatal.” 

Powervrouw Esmeralda

“Ik vind Esmeralda zo’n powervrouw! Als storemanager bij Prénatal zat ze niet meer zo goed op haar plek. Kordaat als ze is, nam ze vrijblijvend contact met ons op en werd ik haar coach. Het gemak waarmee ze zich openstelde, maakte dat heel zinvol en gezellig. Door onze gesprekken kon Esmeralda veel beter verwoorden wat zij wilde in haar werk. Daarmee kon ze het gesprek met haar leidinggevende aangaan. Zodoende kreeg ze het zelfvertrouwen om de functie aan te gaan: filiaalmanager bij de grote winkel van Prénatal op de ArenA Boulevard. Nu zit ze helemaal op haar plek. Ze heeft meer verantwoordelijkheden en leert nieuwe dingen, waaronder het opleiden van stagiaires. Want één van de inzichten die ze kreeg, was dat ze energie krijgt van het werken met jonge mensen. Mooi hè?”    

Esmeralda Hiel
Manager megastore Prénatal op de ArenA Boulevard 
Moodboards, of toch liever een luisterend oor? 

Jochem: “Ik zou iedereen als tip willen meegeven om af en toe stil te staan bij je werkplek. Wie ben je en wat wil je? Moet je je aanpassen aan bepaalde omstandigheden – zoals digitalisering of een crisis? Iedereen verdient een maatwerk begeleidingstraject. De ene werknemer maakt bij James Loopbaan een compleet moodboard van de ideale carrière, de andere wil vooral even een luisterend oor. Wees niet bang om gewoon eens met iemand te babbelen – al is het maar via de telefoon. Ook juist als het goed gaat in je carrière, en je dat vast wilt houden. Baat het niet, dan schaadt het niet!”  

Klik hier voor meer informatie of aanmelden voor gratis loopbaancoaching van YouFit@retail

Liever online coaching, ook wel e-coaching? Dat kan ook! Klik dan hier.