Via de loopbaancoach van de mode naar het onderwijs

Een nieuwe start voor Claudia

Ze werkte jaren in de mode. Retail en Claudia Cardinali vormden een perfecte match. Toch gooit de 36-jarige Italiaanse het roer volledig om. Binnenkort start ze als gespecialiseerd pedagogisch medewerker, combineert ze werken en leren. Die grote verandering werd ingegeven door slechts één gesprek met Hilde Stringa, loopbaancoach bij James Loopbaan. Haar tip: volg je hart, volg je droom Claudia.

Twaalf jaar woont en werkt Claudia inmiddels in Nederland. Voor de emigratie vanuit Italië werkte ze al in de mode, had ze een leidinggevende functie bij ZARA. Als nieuwkomer in Nederland moest ze opnieuw beginnen. Onderaan de ladder, in het magazijn. Daar kon ze doorgroeien. Van visual merchandiser tot floormanager. Na zeven jaar stapte ze over naar Marks & Spencer, vervolgens kreeg ze een nog mooiere kans bij River Island, als sales & servicemanager. “Daarna ben ik deputy manager van de vestiging in Den Haag geworden. Om de uitdaging nog groter te maker, werd ik productmanager van de kinderafdeling van de filialen in Den Haag en Rotterdam. Ik heb er vier jaar gewerkt. Totdat dit voorjaar ineens alles veranderde”, zegt ze.

River Island verliet ineens de Nederlandse en Belgische markt, om zich te focussen op Engeland. Die boodschap kwam onverwacht voor Claudia en alle honderd medewerkers. “Er speelde wel wat in Engeland, dat wisten mijn collega’s en ik. Er was rumoer, zou er een overname volgen, een reorganisatie wellicht door de aankomende Brexit? We werden alleen maar aangemoedigd ons uiterste best te doen tijdens de Golden Quarter 2019 (laatste kwartaal van het jaar). We wonnen zelfs de internationale incentives bonus in onze vestiging. Toen was daar ineens die mededeling was: alle filialen zouden sluiten. Dat hakte er enorm in, het was heftig. Ik heb gehuild. Dat het niet aan de omzet lag in ons filiaal in Den Haag, is troostrijk. Dit was een keuze die het moederbedrijf zelf maakte.”

Claudia belandde op een punt waarop ze gedwongen werd opnieuw na te denken over haar toekomst. “Diep in mijn hart wist ik dat ik het echte plezier van werken in de mode een beetje was kwijtgeraakt. Dat merkte niemand overigens, geen collega, geen enkele klant. Ik straal altijd enthousiasme uit. Maar van binnen voelde ik het wel. Via connecties in mijn vakgebied had ik misschien weer een baan in de mode kunnen vinden, maar ik realiseerde dat dit ongelukkige moment ook de verandering zou kunnen opleveren.”

Claudia speurde internet af, op zoek naar trajecten waarmee ze als werknemer in retail vooruit geholpen wordt. Binnen- of buiten het vakgebied. Zo kwam ze bij Hilde Stringa terecht. “Met haar heb ik slechts één gesprek gehad, dat was al genoeg. Hilde luisterde, keek wie ik was, hoe ik reageerde. En ze vroeg door. Naar wat ik belangrijk vond, ook los van mijn werk. Ze heeft me een persoonlijkheidstoets laten maken. Hilde vond me sociaal heel sterk, vroeg of ik ooit heb nagedacht over het onderwijs. Dat heb ik, met kinderen werken lijkt me geweldig! Geen baan voor de klas, ik zoek een ander soort interactie. Eerst ik dacht aan de jeugdzorg. Maar hoe stroom je in? Een baan als pedagogisch medewerker in kinderopvang lijkt me geweldig. Mijn probleem is dat ik nog niet perfect Nederlands spreek en schrijf. Omdat ik altijd bij internationale bedrijven heb gewerkt, spreek ik beter Engels en Spaans. En Italiaans natuurlijk, mijn moedertaal. Wat verder nodig is voor doorstroming naar zo’n nieuw gebied wist ik evenmin.”

Het gesprek met Hilde was voor Claudia de trigger op het goede moment. Binnenkort start ze een BBL-opleiding via het Studiecentrum Capabel Onderwijs: Claudia wordt omgeschoold tot pedagogisch medewerker niveau 4. “Daarvoor heb ik onlangs al een assessment en toelatingstoets gedaan. Ik had een hele mooie score en mocht meteen op gesprek komen bij een potentiële werkgever, Vlietkinderen. Wat denk je? Ik ben aangenomen! Mijn werkgever betaald de opleiding die in september begint, vanaf dat moment draai ik meteen 24 uur per week op de groep mee!”

Via de gemeente Den Haag volgt Claudia Cardinali ook een taaltraining, bij Samen Spraak. “Ik red me redelijk, maar mijn uitspraak en articulatie zijn nog niet perfect. Wel perfect was dat ene gesprek met de coach. Een steuntje in de rug, precies wat ik nodig had. Mijn zelfvertrouwen is de afgelopen weken gegroeid, ik heb zin in alles wat voor me ligt.”