Zelf regie pakken over je loopbaan? Iets waar velen niet aan toekomen.

Ira Buijtenhuijs (foto) is HR-adviseur bij kleertjes.com, het online platform voor kinderkleding, schoenen en inmiddels ook speelgoed. Zij heeft bij ons een gratis traject gedaan in loopbaancoaching en vertelt erover in dit interview.

Kleertjes.com wil het grootste kinderwarenhuis van de Benelux worden. Dat kan zomaar lukken, want kleertjes.com groeit hard, telt inmiddels ruim 300 medewerkers die vanuit twee locaties (’s-Heerenberg en Hilversum) de markt bedienen.  

Met plezier werken en er vooral energie uithalen zijn belangrijk. Daarin kan loopbaancoaching van toegevoegde waarde zijn, ondervond Ira Buijtenhuijs. “Om voor jezelf te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen, je ontwikkeling in gang te houden en ook om de organisatie beter te maken. Met de blik weer fris vooruit levert dat een win-win situatie voor iedereen op.”

Waar ze eerder alleen verantwoordelijk was voor HRM, heeft ze inmiddels twee collega’s. Zijzelf is steeds nadrukkelijker bezig op tactisch en strategisch niveau, het verbeteren van de organisatie. Ira Buijtenhuijs volgde het verkorte traject in loopbaancoaching via Youfit@retail. Niet zozeer omdat zijzelf vastliep in haar werk, vooral omdat ze nieuwsgierig was wat deze coaching te bieden heeft. “Voor mijn collega’s en het bedrijf. En natuurlijk ook een beetje voor mezelf. Mijn drive is dat ik me wil blijven ontwikkelen. Dit najaar start ik om die reden ook weer met masterclasses op het gebied van HRM.”

Een traject van loopbaancoaching is kort en concreet. “Het biedt kans om tijdens één-op-één gesprekken met je coach stil te staan bij wat je wilt, kunt en waar je energie uit haalt. Niet alleen met het doel om een stap in de hoogte of buiten het bedrijf te kunnen maken. Uitdaging kan voor mensen ook in de breedte liggen, in extra taken binnen je functie of op persoonlijk vlak.”

Zelf regie pakken over je loopbaan is iets waar velen niet aan toekomen of misschien niet durven, ziet Ira in de praktijk. “Daarmee doen ze zichzelf tekort, wordt persoonlijke ontwikkeling in de kiem gesmoord. Een loopbaancoach breekt daar snel doorheen. Het is ook leuk om met een buitenstaander, iemand die vanuit een onafhankelijke positie naar jouw functioneren kijkt, te praten. Het kan nét dat zetje opleveren om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan over je ambities.”

Het verkorte traject in (gratis) loopbaancoaching van Youfit@retail dat Ira volgde bestond uit een aantal online testen en persoonlijke gesprekken. De testen deed ze voorafgaand aan de gesprekken die ze, in dit geval telefonisch, met haar coach voerde. “Het waren prima instrumenten waaruit voorkeuren, talenten en interesses naar voren komen. Ik heb een goed beeld van mezelf, dit levert alleen maar bevestiging op.” Een misverstand volgens haar is dat loopbaancoaching zich toespitst op het verlaten van je werkgever. “Het draait veel meer om inzicht in jezelf: ben je op de goede weg, wat heb je nodig om verder te komen of jezelf te ontwikkelen?”

Ook enkele collega’s volgden loopbaancoaching. Ze waren positief, zelfs de collega die na een langere periode van afwezigheid weer aan het werk ging en het best even lastig had. “Zij werd tijdens de coaching tot nadenken gedwongen, over zichzelf, haar plan, competenties en doelen. Na elke sessie mailde ze me enthousiast, omdat ze nu bewust stilstond bij de waarde van werk voor haar, over wat ze nodig heeft om te groeien. Uiteindelijk volgde ze de workshop presenteer jezelf als merk. Wat ik mooi vind in dit traject via Youfit@retail is dat loopbaancoaching wel als maatwerk wordt aangeboden, precies toegespitst op wat jij nodig hebt.”